Tijd voor een gehoortoestel?

Je merkt op dat je vaak aan mensen rondom je moet vragen om te herhalen wat ze gezegd hebben. Vaak heb je het de keer daarna nog niet verstaan. Dit gebeurt steeds vaker en je begint je af te vragen of het tijd wordt om maatregelen te nemen. Maar is het wel nodig en wanneer is het echt tijd voor een gehoortoestel?

Hoe kan je bepalen of het tijd is voor een gehoortoestel?

Er zijn heel wat mensen die lijden aan slechthorendheid en dat zijn niet enkel senioren. Gehoorverlies kan namelijk op allerlei verschillende manieren tot stand worden gebracht. Zo kan het zijn dat je gehoorschade aangeboren is of je kan het oplopen door ouderdom. Daarnaast kan je ook gehoorschade oplopen door te veel en te lange blootstelling aan harde geluiden. In de meeste gevallen ontstaat gehoorverlies geleidelijk en daarom valt het minder op. Om die reden is het moeilijk om zelf te bepalen wanneer het echt tijd is voor een gehoorapparaat. Daarom is het handig om te weten waar je op kunt letten!

Je omgeving wijst je erop dat je toestel te hard staat

Wanneer je vaak van vrienden en/of familie te horen krijgt dat je toestel zoals je smartphone of je computer of de televisie te hard staat, dan is er een kans dat je gehoorschade hebt opgelopen.

Moeite om te concentreren

Als je de indruk hebt dat je je telkens moet concentreren op een gesprek, omdat je het anders niet voldoende verstaat is dat ook een indicatie dat je waarschijnlijk gehoorschade hebt opgelopen. Die concentratie is er dan omdat je moeite ondervindt om het gesprek te volgen en dat sommige woorden onduidelijk lijken te zijn. Ook kan het voor jou lijken alsof al je gesprekspartners stil en onduidelijk spreken. Als je al deze dingen ervaart, dan is de kans dus groot dat er gehoorschade is.

Luide geluiden nog amper horen

Hoor je de bel van je telefoon of duur niet meer? Dan is er ook een kans op gehoorschade, voornamelijk als je dit vroeger wel kon horen.

Je hebt gehoorschade, wat nu?


Ben je bijna zeker dat er sprake is van gehoorschade? Dan is het verstandig om eens bij een audioloog te gaan, zodat er kan getest worden of dit klopt en indien het zo is in welke mate er gehoorschade heeft plaatsgevonden. Tegenwoordig kan je je gehoor ook makkelijk online laten testen via een online gehoortest. Zo’n online gehoortest is handig, want ze bespaart je heel wat tijd uit en je weet direct welke stappen je moet nemen!