Verschillende leasevormen, verschillende verzekeringen. Hoe zit dat?

Als je zelf nog niet in een leaseauto rijdt is de kans groot dat je een of meerdere mensen kent die dit wel doen. Het aantal mensen dat namelijk gebruik maakt van leasen is flink gegroeid. Leasen is lekker makkelijk, je hebt namelijk bijna geen omkijken meer naar kosten en geregel nadat je je leasecontract hebt afgesloten. Echter, voordat je dit doet is het goed om te kijken naar welke leasevorm bij je past. Elke soort is immers anders en dit betekent ook dat de verzekeringen voor de verschillende vormen anders is geregeld. Dit kan je dus misschien wel helpen bij het maken van een beslissing. Tussen zakelijk leasen en private lease zitten bijvoorbeeld al veel verschillen. Benieuwd hoe dat zit? Je leest het in dit artikel.

Zakelijk leasen

Zakelijk leasen brengt een aantal mooie financiële voordelen met zich mee, zo betaal je namelijk geen bijtelling wanneer je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in je leaseauto. Met zakelijk leasen heb je daarnaast geen omkijken naar het verzekergedeelte. Je betaald een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij en hier zitten alle verzekeringen bij inbegrepen. Bij schade of wanneer reparatie nodig is betaald de leasemaatschappij, soms dien je daar wel eerst een eigen bijdrage voor te betalen.

Financial lease

Bij financial lease zit het allemaal net even wat anders in elkaar. De verzekering ligt namelijk nu niet bij de leasemaatschappij, maar bij de gebruiker van de auto. Je zal hierbij dus zelf een verzekering voor de auto moeten afsluiten. Naast de verzekeringskosten zijn ook kosten voor onderhoud en wegenbelasting niet inbegrepen bij financial lease. Een bedrijfswagen leasen is in de meeste gevallen financial lease wel voordeliger dan operationele lease.

Verzekeren

Naast deze zijn er nog een aantal leasevormen die allen hun eigen regelgeving hebben wat betreft het verzekeren van de auto. Zelfs wanneer je voor financial lease of private lease gaat, betekent dit niet dat je niet bij de leasemaatschappij een verzekering kan afsluiten. Dit kan namelijk in veel gevallen wel, maar je zal dit dan dus zelf moeten afsluiten.