Hoe weet je welke autoverzekering je moet hebben?

Nadat je een rijbewijs hebt gehaald is een auto kopen natuurlijk de volgende stap. De auto die je hebt aangeschaft moet uiteraard verzekerd worden. Niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Als je onverzekerd rijd krijg je niet alleen een boete maar moet je de schade ook uit eigen zak betalen als je een automobilist aanrijdt. Met andere woorden, als je een auto hebt ben je verplicht om een verzekering af te sluiten.

Gevolgen onverzekerd rijden

Automobilisten die onverzekerd rijden en schade veroorzaken kost de staat veel geld. Daarom houdt de RDW ( Dienst wegverkeer) hier streng toezicht op. Mocht je een kenteken op jouw naam hebben staan en voor de desbetreffende auto geen verzekering hebben afgesloten,  dan krijg je al snel een boete van minimaal 400 euro. De RDW legt maximaal drie keer per jaar dezelfde boete op. Dus per jaar kan je maximaal een boete van 1200 euro krijgen voor het rijden zonder verzekering.  Naast de RDW kan ook de politie jou een boete geven. Als de politie jou staande houdt, en je auto blijkt niet verzekerd te zijn, dan krijg je een boete van 550 euro.

Naast deze verschillende boetes die gemakkelijk voorkomen kunnen worden, heeft het rijden zonder verzekering nog meer financiële gevolgen. Als je namelijk schade rijdt met een onverzekerde auto, dan moet je de schade uiteraard zelf betalen. Dit kan behoorlijk in de papieren oplopen als er letselschade veroorzaakt wordt.

Verschillende autoverzekeringen die je kan afsluiten

Al met al kan gezegd worden dat het zeer verstandig is om een verzekering af te sluiten voor je auto. Op de korte en lange termijn bespaart het je veel geld. Er zijn natuurlijk verschillende autoverzekeringen die je kan afsluiten. De minimaal verplichte verzekering is de WA-verzekering. Schade aan de eigen auto wordt hierbij niet vergoedt. Je hebt ook een WA + Volledige cascoverzekering. Dit is een allriskverzekering. Hierbij is schade aan de eigen auto in de meeste situaties gedekt.