Leaseauto en schadevrije jaren – Hoe zit het precies met je autoverzekering?

Erg fijn natuurlijk als je bij je nieuwe baan een leaseauto kan rijden. Maar hoe zit het in dat geval met je autoverzekering en eventueel de schadevrije jaren die je meeneemt? Als je een leaseauto rijdt staat de autoverzekering vaak op naam van de leasemaatschappij of werkgever. Dit houdt in dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Toch kun je, als je stopt met leasen, korting krijgen op de premie van je autoverzekering. Om het duidelijk te maken halen we de twee mogelijke situaties uit elkaar.

Van een leaseauto naar een eigen auto

Zoals hierboven al aangegeven is, staat bij leasen de autoverzekering niet op naam van jezelf maar op naam van de leasemaatschappij of werkgever. Hiermee bouw je officieel dus geen schadevrije jaren op. Als je stopt met leasen ontvang je echter wel een leaseverklaring van de maatschappij waarop staat hoeveel schades er zijn geclaimd. Als je deze dan inlevert als je je eigen nieuwe auto gaat verzekeren kan de verzekeraar bepalen op hoeveel schadevrije jaren je recht hebt. De korting op de premie voor je autoverzekering verschilt per autoverzekeraar. Je nieuwe autoverzekering vergelijken is dus belangrijk om te doen, zodat je nooit teveel betaald.

De leaseverklaring van de maatschappij is erg uitgebreid. Alle schades die je voor je leaseauto hebt geclaimd staan erop. Voor iedere kras wordt er schade geclaimd, wat meer kan zijn dan wanneer je een eigen auto zou hebben en niet ieder klein krasje claimt. Het kan dus zo zijn dat je minder schadevrije jaren krijgt dan dat je verwacht.

Van een eigen auto naar een leaseauto

Als je al een aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd merk je dat aan je maandelijkse premie die je betaald. Sommige leasemaatschappijen geven je de optie om deze jaren mee te nemen en bieden je daardoor een lagere leaseprijs. Deze jaren zonder schade worden gecontroleerd in het Roy-data systeem en aan de hand hiervan wordt jouw leaseprijs bepaald.

Volgens Autoverzekering.nl kan je tot wel 80% no-claimkorting krijgen als je het maximum aantal schadevrije jaren hebt gereden bij die verzekeraar. Het is voor het aantal schadevrije jaren trouwens van cruciaal belang of jij zelf de schuldige bent of niet. Als de schade is ontstaan buiten jouw schuld om heeft dit geen gevolgen voor jouw schadevrije jaren.