Wat zijn de voorwaarden voor een grijs kenteken verzekering?

Huh, een grijs kenteken? Alle Nederlandse kentekens zijn toch geel? Maak je geen zorgen, je hebt niets gemist. Grijs kenteken is slechts een benaming die we geven aan voertuigen die verzekerd zijn voor zakelijk gebruik.

Wat is een grijs kenteken verzekering?

Een grijs kenteken verzekering is een andere benaming voor een bestelautoverzekering. Je herkent een grijs kenteken aan het feit dat de letters op de nummerplaat beginnen met een B of een V. Voorheen was het kentekenbewijs deel 1 van deze verzekering grijs. Tegenwoordig is het gewoon een groene kaart en herken je een grijs kenteken alleen nog aan de nummerplaat.

Voordelen grijs kenteken verzekering

Een grijs kenteken verzekering afsluiten kan je als ondernemer zeker voordelen opleveren. Zo krijg je onder andere een belastingvoordeel en hoef je dus minder belasting te betalen met een dergelijke verzekering. Ook betaal je minder wegenbelasting met een grijs kenteken verzekering.

Voorwaarden grijs kenteken verzekering

Voordat je belastingvoordeel kunt halen met een grijs kenteken moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, onder andere:

  • Je moet een BTW-nummer hebben en ondernemer zijn. Hiervoor is een getekende verklaring nodig
  • Minimaal 10% van de gereden kilometers moet zakelijk zijn
  • De bestelauto moet voldoen aan bepaalde voorwaarden qua hoogtes en groottes.

Verschillende soorten voertuigen voor grijs kenteken verzekering

Je kunt verschillende soorten voertuigen verzekeren met een grijs kenteken verzekering. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen vijf verschillende auto’s waarvoor je een grijs kenteken verzekering kunt afsluiten:

  • Grote bestelbus
  • Bestelauto met verhoogd dak
  • Middelgrote bestelauto zonder verhoogd dak
  • Bestelauto met open laadbak, enkele cabine en XTRcab
  • Bestelauto met dubbele cabine

Dit zijn het type auto’s dat je kunt verzekeren voor een grijs kenteken verzekering. Je kunt zo’n verzekering afsluiten voor auto’s tot 3.500 kilo. Voertuigen zwaarder dan dit gewicht worden gerekend als vrachtwagens. Hiervoor moet een aparte vrachtwagenverzekering worden afgesloten.