Geld besparen met verzekeringen

Het is altijd een goed moment om je financiën onder de loep te nemen om te bekijken hoe je ervoor staat. Heb je voldoende spaargeld om financiële tegenvallers op te vangen? Komt er meer binnen dan eruit gaat? Het spreekt voor zich dat het altijd nuttig is om een financiële buffer op te bouwen voor tijden waarin het minder gaat. Een belangrijke stap om te nemen is door geld te besparen.

Geld besparen kan je grofweg in twee categorieën opdelen; geld besparen op dingen die je niet nodig hebt en geld besparen op dingen die je wel nodig hebt. We zullen allereerst bekijken hoe je geld kan besparen op verzekeringen.


Zijn alle verzekeringen nodig?

In Nederland zijn we voor van alles en nog wat verzekerd. Dit in tegenstelling tot de VS waar men vaak juist onderverzekerd is. In de VS is bijvoorbeeld het grootste deel van de bevolking niet verzekerd tegen ziektekosten. Zodra men iets mankeert en gebruik moet maken van het ziekenhuis dan betekend dit voor veel mensen dat ze opgescheept komen te zitten met een torenhoge lening en jarenlange afbetalingen voor het ziekenhuis bezoek.

In Nederland kunnen we onderscheid maken in twee soorten verzekeringen. De verplichte en de vrijwillige verzekeringen. Voorbeelden van verplichte verzekeringen zijn de zorgkostenverzekering, de autoverzekering en de opstalverzekering. Zo kan je zonder opstalverzekering geen hypotheek afsluiten en krijg je een boete als je met een auto rond rijdt die niet verzekerd is.

Dat verzekeringen verplicht zijn neemt niet weg dat je op deze kostenposten geld kunt besparen. Op deze website vindt je allerlei rekenmodules waarmee je bijvoorbeeld autoverzekeringen, zorgverzekeringen en opstalverzekeringen kunt vergelijken.

Door voor al je verplichte verzekeringen een vergelijking te maken kan je in veel gevallen al geld besparen.

Dan heb je de vrijwillige verzekeringen. Ongemerkt heb je er hier misschien meer van dan dat je zou willen of echt nodig is. Denk maar aan de smartphone, tablet of laptop die je in de winkel kocht. Goede kans dat de verkoper je hierbij een verzekering aansmeerde. Voor slechts een klein bedrag per maand is je telefoon verzekerd. Mocht deze kapot gaan dan krijg je deze netjes vergoed. Het gevaar met dergelijke verzekeringen is vaak dat je dubbel verzekerd bent. Stel je dochtertje laat je tablet op de plavuizen vallen en valt in diggelen. In dergelijke gevallen kan je gewoon een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, die je waarschijnlijk toch al hebt.

Ook kan je geld besparen om verzekeringen door de risico’s tegen de kosten af te wegen. Indien je een reis boekt dan kan je vaak een annuleringsverzekering afsluiten. De kosten van een annuleringsverzekering zijn relatief hoog ten opzichte van de kosten van de reis. Je kunt voor jezelf de afweging maken of je het risico neemt dat je reis niet door kan gaan en deze annuleringsverzekering niet afsluiten. Hiervoor zal je moeten inventariseren hoe je er met je eigen gezondheid voorsta en hoe die van mensen in je omgeving is. Indien een familielid erg slecht ligt dan bestaat er bijvoorbeeld het risico dat je de reis zal moeten annuleren als dit familielid ineens hard achteruit gaat.

Bij het afsluiten van allerlei verzekeringen op apparaten zal je je ook moeten afvragen of je eventuele schade kan betalen. Indien dit niet het geval is dan loont het vaak om je juist wel te verzekeren. Indien je tegenslagen financieel kunt opvangen dan kan je geld uitsparen door je niet te verzekeren.


Besparen op abonnementen

Besparen doe je natuurlijk het beste op de kosten die periodiek zijn omdat deze steeds weer terug komen. Omdat deze kosten steeds weer terug komen kunnen kleine uitgaven oplopen tot grote kostenposten. Stel je hebt een tijdschrift abonnement voor één van de kinderen. Het kind is te oud geworden voor het tijdschrift en leest het eigenlijk nooit meer. Die onschuldige 5 euro per maand is wel 60 euro per jaar en als je dit jarenlang, onopgemerkt, laat doorlopen dan heb je het ineens over honderden euro’s die je uitgeeft aan iets waar niemand iets aan heeft.

Het is daarom goed om al je abonnementen onder de loep te nemen. Denk daarbij aan abonnementen op tijdschriften, seizoenkaarten, speeltuinen, pretparken de bioscoop. Maak je er wel voldoende gebruik van om de kosten van een abonnement te rechtvaardigen of kan je beter af en toe een kaartje kopen?


Geld besparen op energie

Met energie bedoelen we gas en licht. Hierop kan je op verschillende manieren besparen. Allereerst kan je aanbieders met elkaar vergelijken en overstappen op een goedkopere aanbieder. Daarnaast is er een hoop door jezelf te besparen. Zo kan je ouderwetse gloeilampen gaan vervangen door LED verlichting.

Het kan natuurlijk een grote investering om in één keer al je gloeilampen te gaan vervangen. Daarom kan je ook beginnen met de lampen die je het meest gebruikt, die in de huiskamer en de keuken bijvoorbeeld. De lamp op het toilet is bijvoorbeeld minder interessant omdat deze toch niet lang zal branden.

Een leuke bijkomstigheid van LED verlichting is dat de lampen veel langer mee zullen gaan dan gewone gloeilampen. Het is voor LED verlichting niet ongewoon dat deze wel 100.000 branduren meegaan. Dat zijn tientallen jaren. Je bespaart met LED verlichting dus ook geld op het vervangen van gloeilampen.


Besparen op boodschappen

Kosten die telkens terug komen zijn natuurlijk die van de boodschappen. We geven een relatief groot deel van ons inkomen uit aan boodschappen en hier is dan ook veel geld op te besparen. De keuze van supermarkt kan al voor een verschil aan de kassa zorgen. Bepaalde supermarkten zijn nu eenmaal voordeliger dan anderen en als je weinig waarde hecht aan A-merken dan zijn er zeker discounters waar je geld kunt besparen.

Wat je allemaal in je winkelwagentje gooit is natuurlijk ook van grote invloed op de kosten. Heb je echt alles nodig wat je koopt? Indien je geld wilt besparen dan kan je dit het beste doen op boodschappen die eigenlijk toch al niet echt gezond waren. Zo kan je frisdrank vervangen voor kraanwater of wat vaker thee of koffie drinken.

Voor meer tips over besparen kunnen we je dit artikel https://geldgorilla.nl/geld-besparen/ aanbevelen.