Voor beleggen in aandelen is ervaring vereist

Nu geld sparen nauwelijks rendement oplevert kiezen steeds meer mensen ervoor om te gaan beleggen. Beleggen kan een spannend avontuur zijn, maar je moet je ervan bewust zijn dat er risico’s aan kleven. Daarom is het goed om voorzichtig te starten. Zorg eerst voor een financiële buffer, zodat je tegenvallers kunt opvangen. Kies daarna voor een broker. Dat is een organisatie die de beleggingen voor jou regelt. Let goed op welke broker je kiest. Er zijn flinke verschillen in de transactietarieven. Uiteindelijk maken die een aanzienlijk deel uit van de kosten die je moet maken als beginnende belegger.

Stap voor stap meer risico nemen

Als beginnend belegger investeer je eerst in obligaties, indexfondsen en beleggingsfondsen. Dat zijn beleggingen met een relatief goede risicospreiding. Het beleggen in dit soort fondsen vraagt ook geen grote investeringen qua tijd. De keerzijde is dat het rendement vrij beperkt is, maar je kunt er wel ervaring mee opdoen. Als je wat zekerder bent van je zaak ga je aandelen kopen van individuele bedrijven. Daarmee neem je meer risico. Want als het niet goed gaat met een bedrijf waar je in hebt geïnvesteerd, kan dat veel geld kosten. Als het wel goed kun je daar veel geld mee verdienen.A

Kopen met verstand van zaken

Het is niet slim om aandelen te kopen van bedrijven waar je totaal geen verstand van hebt. Het succes van beleggen in aandelen heeft ermee te maken dat je voor jezelf een goede voorspelling doet over de toekomstige ontwikkeling van een bedrijf. Dat kan alleen als je verstand hebt van de bedrijfstak of branche. Stel je voor dat je wilt investeren in Shell. Dat is een stabiel bedrijf, dat het op de beurs altijd uitstekend heeft gedaan. Maar het aandeel van Shell kent ook de nodige dieptepunten. Dat komt doordat het bedrijf afhankelijk is van de ontwikkeling van de olieprijzen.

De koers van het aandeel

Met het aandeel van Shell gaat het op dit moment niet zo goed. Als je de koers over de afgelopen 20 jaar bekijkt fluctueert de waarde tussen € 15 en € 30 euro. Die fluctuaties zijn vrijwel altijd te koppelen aan de olieprijs en de wereldeconomie. De economische recessie van 2008 is bijvoorbeeld duidelijk herkenbaar. Tegenwoordig, nu er sprake is van een extreem dalende olieprijs en angst vanwege het coronavirus, staat het aandeel van Shell historisch laag. Wat ga je dan doen? Kopen en rekenen op betere tijden? Of verkopen en je verlies nemen? Dat is geen gemakkelijke keuze.