Wat is mediaton?

Heb jij een conflict met iemand en je komt niet samen tot een oplossing maar je wilt daar niet voor naar de rechter gaan? Dit kan bijvoorbeeld zijn met je buren over geluidsoverlast, scheidingen maar ook bij een arbeidsconflict kan het voorkomen dat je ergens samen niet uit komt. Een mediator is misschien dan wel iets voor jou! Een mediator zorgt ervoor dat twee partijen samen tot een oplossing kunnen komen zonder dat daar een rechter of advocaat bij te pas hoeft te komen.

Een mediator is een onafhankelijk persoon die helpt om partijen samen tot een oplossing te laten komen wanneer deze een conflict hebben gehad. Dit gebeurd vrijwillig door beide partijen die allebei graag een oplossing willen hebben maar simpelweg niet zelf kunnen verzinnen. Dit is een goedkope manier om zonder advocaat of rechter een oplossing te vinden, hier zullen dus ook geen strafrechtelijke consequenties aan vast zitten.

Mediatorsfederatie Nederland

Iedereen kan een mediator worden en kan zich ook een mediator noemen. Om dus een bepaalde kwaliteit te kunnen garanderen als mediator kan je geregistreerd staan in het kwaliteitsregister van de MfN (Mediatorsfederatie Nederland). Hier kan je ook alleen in komen wanneer je een MfN erkende opleiding hebt gestudeerd en afgerond. Wanneer je klaar bent met deze studie moet je je ook jaarlijks bijscholen om geregistreerd te blijven staan.

Hoe kies ik een mediator?

Doordat iedereen zich een mediator kan noemen is het aanbod in mediators aardig groot. Om het je wat gemakkelijker te maken kan je gebruik maken van een mediatorzoekmachine.  Hier kan je mediators zoeken die geregistreerd staan in het MfN en voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Je kan ervoor kiezen om een gratis adviesgesprek aan te vragen om te kijken of je denkt dat de mediator bij jouw situatie past.