Wat moet je doen na het overlijden van een dierbare?

Wat is er erger dan het verlies van een dierbare? Waarschijnlijk helemaal niets, want iemand waarvan je heel houdt is er plotseling niet meer. Daar heb je natuurlijk ontzettend veel verdriet, zeker als diegene heel dichtbij staat en de persoon ook zeer geliefd is. Toch zijn er ook personen die minder geliefd zijn en ook een eenzaam leven lijden. Zij overlijden bijvoorbeeld door ouderdom of ziekte in hun eigen woning. Soms duurt het dan dagen of weken voordat het lichaam wordt gevonden. Dat is natuurlijk hartstikke erg, want je gunt iedereen een passend afscheid met vrienden en familie. Helaas gebeurt dit in iedere kring weleens een keer en daarbij moet er veel worden geregeld. Wellicht dat jij hier ook vroeg of laat mee te maken krijgt en dan is het maar beter dat je goed bent voorbereid op zulke situaties. In dit artikel willen we jou op een aantal punten duiden waar je dan op moet letten en wat je allemaal moet regelen.

Uitvaartverzekering

Veel mensen hebben al zelf een uitvaartverzekering geregeld omdat ze hun nabestaanden niet willen opzadelen met de extra kosten voor een begrafenis of crematie. Heb je dit nog niet gedaan, is het raadzaam het toch te overwegen. Daarbij moet je wel goed nadenken over een aantal belangrijke punten, zoals hoe je de uitvaart wilt hebben, op welke locatie je dat wilt laten doen en wat voor soort kist je graag wilt hebben. Dit zijn natuurlijk geen makkelijke beslissingen, want het is nooit leuk om over zulke dingen na te denken. Toch ontkom je er niet aan dat je op een dag overlijdt en dan is het beter dat je alles van tevoren hebt uitgedacht. Mocht je echt veel moeite hebben met zulke beslissingen, overleg dan met de partner of kinderen wat je het beste kunt doen. De beslissingen zullen dan meer zwaar zijn.

Ontruimen van de woning

De uitvaartverzekering regelen is één ding, maar je moet ook rekening houden met dat de ontruiming van een woning na overlijden.  Deze beslissing wordt genomen door de nabestaanden van de overleden persoon. Vaak is het een emotionele gebeurtenis om zelf de spullen van een dierbare op te ruimen. In dat geval is het raadzaam om het te laten doen, want dan wordt je ook niet continu herinnerd aan het verlies.  Uiteraard wil je natuurlijk wel de persoonlijke en kostbare bezittingen behouden ter herinnering, maar als je de rest te moeilijk vindt, zoek dan hulp bij familie of bij een organisatie die bedoeld zijn om woningen te ontruimen.