Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van een bedrijfsarts?

Een bedrijfsarts is een arts die werkt met werknemers en werkgevers om de gezondheid en veiligheid op het werk te verbeteren. Ze hebben een aantal belangrijke verantwoordelijkheden, waaronder:

Het voorkomen van arbeidsongeschiktheid

Een bedrijfsarts helpt werknemers en werkgevers om arbeidsongeschiktheid te voorkomen door middel van gezondheidsbevordering en preventie. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van advies over gezonde werkhoudingen, het voorkomen van werkgerelateerde ziekten en het bevorderen van een gezonde levensstijl.

Het beoordelen van arbeidsgeschiktheid

Als een werknemer ziek wordt of een ongeval heeft, zal een bedrijfsarts beoordelen of de werknemer geschikt is om te werken en, zo ja, onder welke voorwaarden. Ze zullen ook helpen bij het opstellen van een plan voor het terugkeren van de werknemer naar het werk.

Het adviseren van werkgevers

Een bedrijfsarts kan ook advies geven aan werkgevers over hoe ze de gezondheid en veiligheid op het werk kunnen verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van advies over het aanpassen van werkomstandigheden, het opstellen van veiligheidsbeleid of het aanbieden van gezondheidsbevorderende programma’s voor werknemers.

Het beoordelen van risico’s op het werk

Een bedrijfsarts zal ook de risico’s op het werk beoordelen en advies geven over hoe deze kunnen worden verminderd. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van advies over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, het aanpassen van werkomstandigheden of het opstellen van veiligheidsbeleid. Interesse in vacatures van bedrijfsartsen? Ga naar Co2work.nl.

Categorie├źnBlog