Uitleg over beleggen

  1. Home
  2. /
  3. Financieel
  4. /
  5. Uitleg over beleggen

Uitleg over beleggen

Posted in : Financieel on by : admin Comments:

Kun jij wel wat uitleg over beleggen gebruiken? Dan ben je niet de enige. Het blijkt dat steeds meer mensen met een deel van hun spaargeld aan het beleggen slaan. De reden daarvoor is simpel: sparen op de bank levert nauwelijks nog wat op! Het is veel lucratiever om je geld te gaan beleggen. Zeker als je het rendement laag houdt, zijn de risico’s er ook niet naar dat je in korte tijd veel geld verliest.
Wil jij meer weten over beleggen? Dan gaan we je in dit artikel verder op weg helpen.

Beleggen, de basis
Wie geldt belegt heeft daar doorgaans één duidelijk doel mee: winst maken. Dat betekent dat je van je inleg meer geld wil maken en dus rijker wil worden door je belegging.
Professionals zijn hier de hele dag mee bezig, al dan niet voor zichzelf. Banken beleggen voortdurend het geld van hun spaarders in de hoop er meer geld uit te halen. Wanneer die beleggingen goed uitpakken, krijg je een hogere rente. Duidelijk is dus dat dit momenteel niet aan de orde is.
De basis van beleggen is dus dat je geld inlegt in de hoop dat je hier later meer uithaalt. Voordat je begint met beleggen is het wel goed om een beetje theorie tot je te nemen.

Waar leer je beleggen?
Wanneer je wil gaan beleggen kun je daar opleidingen en trainingen voor volgen. De LOI, de NHA en de NTI zijn bijvoorbeeld instanties waar je stoomcursussen beleggen kan volgen. Ook zijn er vele boeken te koop, zoals handboeken voor beleggers en de bekende Beleggen voor Dummies uit de Dummies-reeks.
Maar bovenal leer je beleggen door het te doen. Op internet bieden banken vaak een platform aan waar je met nepgeld mee kan doen aan beleggingen. Zo krijg je het gevoel snel in de vingers en kun je binnen de kortste keren met echt geld aan het beleggen slaan.

Actualiteiten
Heel belangrijk is het om de actualiteiten in de gaten te houden. Een bekend voorbeeld is de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Toen dat nieuws naar buiten kwam, kelderden de beurzen enorm.
Beleggers die dat aan zagen komen hebben toen razendsnel hun geld ingezet op tal van aandelen en Amerikaanse beurzen en zagen hun geld in de weken die daarop volgden enorm groeien. De actualiteiten spelen direct in op de beurs, omdat ze een duidelijke afspiegeling zijn van hoe het er in de wereld aan toe gaat. Ook zie je bijvoorbeeld tegenwoordig dat het beleggen in cryptocurrency enorm populair is geworden in korte tijd. Veel beleggers houden de koersen van de Bitcoin, Ethereum en Ripple koers streng in de gaten, op eventuele veranderingen.
Ook oorlogen en aanslagen zijn altijd van grote invloed op de beleggingsmarkt. Wil je dus een goede belegger worden, dan ontkom je er niet aan om het wereldnieuws op de voet te volgen.

Ken de gevaren
Ook is het belangrijk om de gevaren van beleggen te kennen. Geen enkele succesvolle belegger heeft nooit geld verloren. Wanneer je dan niet direct bij de pakken neer gaat zitten, maar bereid bent van je fouten te leren, kun je hier wijze lessen uit halen. Wie de gevaren kent zal veel sneller zien waar je met een belegging juist wél moet zijn!
De meeste risicovolle beleggingen leveren om die logische reden ook het meest hoge rendement op. Wanneer je eenmaal ervaring hebt, zal je hier vanzelf op afgaan en je rendement makkelijker kunnen verhogen dan wanneer je de gevaren van verliezen op de beurs niet kent.

Liever niet zelf?
Wil je liever niet zelf beleggen? Dan kun je een beleggingsadviseur bij de hand nemen en je geld laten opnemen in een beleggingsfonds. Dan geef je gewoon een bepaald bedrag aan een belegger van de bank en die gaat – in ruil voor commissie – met jouw geld aan het beleggen. Jij krijgt dan een groot deel van de winst uitgekeerd als er winst gemaakt wordt, zonder dat je je er zelf druk om hoeft te maken.