Verzekeren als vorm van beleggen

In principe is verzekeren ook een vorm van beleggen, mits je zorgt dat je belegt voor een vermogen. Een levensverzekering is daar een prachtig voorbeeld van, maar ook een kapitaalverzekering en een uitvaartverzekering zijn vormen van beleggen.

Hoe zit het nu? Waar ligt nu de grens tussen beleggen en verzekeren? In dit artikel gaan we die scheidslijn voor je uittekenen.

Verzekeringen

Wanneer sluit je een verzekering af? Precies, wanneer je onzeker bent over iets. Een reisverzekering sluit je af als je zeker wil weten dat je geld terugkrijgt als de reis niet door kan gaan of als er spullen zouden verdwijnen of kapot zouden gaan. Een autoverzekering sluit je af omdat deze verplicht is, maar ook omdat je zeker wil zijn dat je niet volledig zelf hoeft op te draaien voor kosten door schade aan je auto. Ook een woonhuisverzekering is verplicht, maar natuurlijk wel fijn om te hebben want je weet zo zeker dat de kosten door schade gedekt zijn.

Verzekeren hoef je echter niet alleen te doen om ervoor te zorgen dat je geen kosten hoeft te maken. Een lijfrenteverzekering of een levensverzekering zijn mooie manieren om geld apart te zetten. Je stort maandelijks geld in een bepaald fonds en dit keert zich na een looptijd uit. Je kan dit geld nalaten aan je nabestaanden, maar ook gebruiken als appeltje voor de dorst of na je pensioen. Er zijn heel veel mensen die op deze manier het voordeel van beleggen middels een verzekering benutten.

Beleggen

Beleggen doe je als je geld wil maken. Je wil je vermogen laten groeien en hebt geen zin om genoegen te nemen met het percentage rente dat de bank je biedt. Een belegging kan gunstig, maar ook ongunstig uitpakken. Hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement. Maar dat betekent wel dat de kans dat je geld gaat verliezen groter is. De wijze waarop je belegt bepaal je zelf. Je hebt keuze uit heel veel beleggingsproducten, zoals grondstoffen, aandelen, Contracten voor Verschil, obligaties, futures, sprinters en turbo’s. Je kan beleggen leren tijdens een cursus, maar ook door op verschillende websites informatie in te willigen en te oefenen met demo-accounts. Beleggen kan in principe door iedereen gedaan worden. Het enige dat je nodig hebt is een (klein) vermogen om te starten.

Beleggen en verzekeren, waar kies jij voor?

Verzekeren als belegging is een stuk veiliger. Je bepaalt op voorhand namelijk wat je per maand in gaat leggen en hoeveel dit je onder aan de streep op gaat leveren. Dit biedt zekerheid. Zoveel zekerheid krijg je met beleggen nooit, want beleggingen blijven (net als koersen en actualiteiten) voortdurend in beweging. De minste nieuwsberichten kunnen tot de grootste koersschommelingen leiden en resulteren in het dalen of stijgen van jouw aandelen. Je moet hier dus zin in hebben en stevig in je schoenen staan. Beleggen kan je dan ook meer opleveren dan een verzekering. De rendementen bij beleggen bepaal je zelf, maar als je bereid bent meer risico te nemen, kan dat gunstig voor je uitpakken. Want de rendementen stijgen mee met het risico dat je loopt.

Conclusie

Een uitvaartverzekering, levensverzekering en lijfrenteverzekering zijn eigenlijk vormen van beleggen met zekerheid. Als je zeker wil weten dat je over 30 jaar genoeg geld hebt, kun je hier voor kiezen. Maar wanneer je meer rendement uit je beleggingen en vermogen wil halen, kun je beter kiezen voor het echte werk: beleggen in aandelen, grondstoffen of andere instrumenten op de beurs. Want hoe hoger het risico dat je bereid bent te lopen, hoe hoger de winst voor jou kan zijn.