Heb je vragen over een bepaalde verzekering? Bekijk dan of jouw vraag ertussen zit. Staat jouw vraag of het gewenste antwoord er niet tussen, dan kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Verzekering-24.
Autoverzekering
Is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten?
Wanneer je een auto aanschaft is het verplicht om direct een autoverzekering af te sluiten. Er kan namelijk altijd iets gebeuren, zodra je de weg opgaat. Daarom moet je eerst WA-verzekering (Wettelijk Aansprakelijkheidsverzekering) afsluiten, want daarmee kun je de schade dekken die je bij anderen veroorzaakt.
Wat moet ik doen als mijn auto schade heeft?
Indien je schade aan de auto hebt, kun je het beste een schadeformulier invullen en inleveren bij de verzekering. Zij bekijken dan de situatie en op basis daarvan wordt er gekeken die wie de schuldige partij is. Het kan dus zijn dat jij in het ongelijk wordt gesteld. Het belangrijkste is dat je een schadeformulier bij je hebt en het aan de verzekering overlaat. De verzekering kan namelijk de autokrediet terugbetalen.
Een schadeformulier invullen gaat als volgt:
- Vul op een zorgvuldige manier het schadeformulier samen met de andere partij
- Noteer de gegevens van de getuigen
- Maak foto’s van jouw voertuig
- Na het invullen moeten beide partijen een handtekening zetten
- Beide partijen krijgen een kopie van het schadeformulier
- Tot slot vul je de achterkant in van het formulier
Reisverzekering
Ben ik verplicht om een reisverzekering af te sluiten?
Het is niet verplicht om een reisverzekering af te sluiten In Nederland. Wel is het verstandig om het te doen, omdat er altijd iets onverwachts kan gebeuren op een vakantie. Tijdens dagjes uit heb je geen reisverzekering nodig, maar wel als je wat langer van huis bent. In sommige landen is een reisverzekering wel verplicht. Benieuwd naar welke landen? Vraag het na bij je verzekeraar.
Wat voor soort reisverzekeringen zijn er?
Wanneer je een reisverzekering afsluit kun je kiezen uit meerdere varianten. Enkele voorbeelden van reisverzekeringen zijn:
- Kortlopende reisverzekering
- Doorlopende reisverzekering
- Speciale reisverzekering (wintersport)
- Aflopende reisverzekering
Inboedelverzekering
Ben ik verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten?
Over het algemeen is een inboedelverzekering niet verplicht om af te sluiten. Een inboedelverzekering verzekert alle spullen in het huis tegen natuurgeweld, brand en diefstal. Een aantal spullen in het huis zijn veel waard of hebben emotionele waarde. Daarom is het wel aan te raden om altijd een inboedelverzekering te nemen.
Wat is een inboedelwaardemeter?
Net als bij de opstalverzekering een waarde wordt gedaan van het huis, wordt er bij een inboedelverzekering ook de waarde van spullen geschat. Dit wordt gedaan door een zogenoemde inboedelwaardemeter. De waarde wordt berekend aan de hand van een vragenlijst. Daarnaast is de waarde niet een exacte meting, maar een geschatte meting.
Zorgverzekering
Ben ik verplicht om een zorgverzekering af te sluiten?
Degene die ouder dan 18 jaar zijn, worden verplicht gesteld om een zorgverzekering af te sluiten. Je geeft een bepaalde datum op bij de aanvraag en indien het wordt goed gekeurd (duurt enkele werkdagen), ben je verzekerd.
Hoelang is mijn zorgverzekering geldig?
Wanneer je een zorgverzekering afsluit is deze een jaar geldig. De startdatum voor de zorgverzekering begint op 1 januari en eindigt in december. Je kunt maximaal 1 keer per jaar wisselen van zorgverzekeraar, anders wordt deze automatisch met een jaar verlengd.
Opstalverzekering
Ben ik verplicht om een zorgverzekering af te sluiten?
In Nederland is het niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Echter is het zeer verstandig om dat wel te doen, omdat je huis het kostbaarste bezit is wat je hebt, Sommige hypotheekverstrekkers stellen een opstalverzekering wel als verplicht, omdat deze vaak dient als onderpand voor de hypotheek.
Wat is een herbouwwaarde?
Voor elke woning wordt een zogenaamde herbouwwaarde berekend. Dat houdt in hoeveel het zou kosten als er iets met het huis zou gebeuren. Natuurlijk is het te hopen dat het nooit hoeft te gebeuren, maar elke woning ondergaat een herbouwwaarde en dat blijft voor altijd vast staan.
Rechtsbijstandverzekering
Is er sprake van een eigen risico?
Het verschilt per verzekeraar of je een eigen risico moet bijdragen voordat je juridische hulp krijgt bij je rechtsbijstandverzekering. Vaak wordt er hier alleen naar gevraagd als er sprake is van externe kosten, zoals het inhuren van een advocaat. Raadpleeg je eigen verzekeraar of er sprake is van een eigen risico. Op die manier loop je niet tegen onverwachte situaties aan.
Uitvaartverzekering
Wat voor soort uitvaartverzekeringen zijn er?
In totaal zijn er vier verschillende soorten uitvaartverzekeringen, namelijk:
- Kapitaalverzekering: er wordt vooraf een bedrag vastgesteld voor de uitvaart van de overlijdende.
- Natura-uitvaartverzekering: er wordt een pakket gekocht voor diensten en handelingen bij een uitvaartondernemer
- Natura-sommenverzekering: is ongeveer hetzelfde als een kapitaalverzekering, alleen moet het bedrag vooraf worden gebruikt.
- Combinatie-uitvaartverzekering: een combinatie van de natura – en kapitaalverzekering.
Aansprakelijkheidsverzekering
Behoort letselschade ook onder de aansprakelijkheidsverzekering?
Normaal gesproken valt letselschade onder de aansprakelijkheidsverzekering wanneer je deze veroorzaakt bij anderen. Echter zijn er er uitzonderingen waarbij dat niet geldt, namelijk wanneer gezinsleden elkaar letsel toebrengen of wanneer motorrijtuigen de oorzaak is van letsel. Bij elk ander geval valt het wel onder de aansprakelijkheidsverzekering.
Lijfrenteverzekering
Wat is het verschil tussen een traditionele lijfrenteverzekering en een bancaire lijfrente?
Het grote verschil zit hem in de betaalde premie. Bij een traditionele lijfrente verzekering wordt namelijk niet uitgekeerd wanneer je overlijdt voordat de lijfrente is vrijgekomen. De betaalde premie, al is dit tientallen jaren, gaat dan gewoon naar de verzekeringsmaatschappij. Bij een bancaire lijfrente gaat dit anders. Daar wordt de betaalde premie (opgebouwde tegoed) uitgekeerd aan de erfgenamen. Zie ook de website www.lijfrenteuitkering.net voor meer informatie.