3 tips voor startende ondernemers

Startende ondernemers hebben een hoop te regelen. Voordat het bedrijf in de lucht kan gaan, zijn er nog veel stappen die doorlopen moeten worden. Wat wordt bijvoorbeeld je strategie, hoe ziet de markt er uit en wie worden je klanten? Maar ook dingen als verzekeringen en privacy gevoelige kwesties komen hierbij kijken. Ga je voor een certificaat waarmee privacy wordt gewaarborgd (NEN 7510 bijvoorbeeld) of denk je dit zelf te kunnen? En je administratie, ga je die zelf doen of geef je deze ook liever uit handen? Een aantal tips voor de beginnende ondernemers kun je in deze blog vinden.

Markt bepalen

Allereerst is het belangrijk om een aantal standaardzaken op een rijtje te zetten. Je gaat de markt op met een product of idee, maar hoe ziet de huidige markt er uit? Wie zijn je concurrenten, en wie je stakeholders? Met welke wetgeving heb je te maken en wat zijn je hoofdtaken? Dit zijn zomaar wat vragen die je jezelf als startende ondernemer zou moeten stellen. Zonder duidelijk inzicht van de markt waarin je gaat werken is het namelijk lastig te starten. Richt je eerst op de hoofdzaken voordat je je laat afleiden tot kleine details. 

Stel doelen

Ondernemen kan soms heel hard werken terwijl dit zich niet altijd terugverdiend. Je wil het liefst natuurlijk snel groeien in jouw markt, maar dit kan moeilijk zijn als je vast komt te zitten in je vaste werkzaamheden. Stel daarom doelen op, voor zowel de korte als de lange termijn. Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn, het aannemen van een x aantal mensen het eerste jaar, een groei behalen van x% of een bepaald aantal klanten werven en behouden. Deze doelen helpen je het grotere plaatje van je onderneming te zien. 

Uit handen geven

Startende ondernemers maken vaak de fout dat ze te veel op hun bordje nemen. Door alles zelf te doen, worden aspecten vergeten of onvoldoende gedaan. Dit kun je voorkomen door in het begin te investeren en werk uit handen te geven. Iemand verantwoordelijkheid geven voor jouw administratie kan je veel tijd opleveren die je weer in je bedrijf kan stoppen. Om privacy te waarborgen kan je door middel van hulp van externe partijen certificaten als ISO 27701 halen, waarmee je gelijk doet aan de wettelijke eisen die hiervoor gesteld zijn. Zo zijn er allerlei zaken die je in het begin beter uit handen kunt geven, later kan je altijd nog besluiten om deze zelf op te pakken.