Een uitvaart organiseren doe je zo

Wanneer een dierbare overlijdt dan is dat vaak een schok. Zelfs als iemand al lang ziek is geweest of al een hoge leeftijd heeft bereikt. Als je de uitvaart moet verzorgen dan is er vaak geen tijd om te rouwen. Kijk of er een verzekering is geweest om de uitvaart te regelen. Overleg daarna met een uitvaartondernemer wat je het beste kunt doen. Ook als iemand niet oud of ziek is, is het altijd verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Een paar zaken waar je aan moet denken hebben we hieronder opgenomen.

De gastenlijst

Het is belangrijk om zo snel als mogelijk een lijst te maken van de mensen die een kaart moeten krijgen. Wie mogen er op de uitvaart komen en wie liever niet? Hoeveel mensen kunnen ontvangen worden? 

De locatie

Bepaal de plek waar de uitvaart of crematie gaat plaatsvinden. Bekijk ook welke mogelijkheden er zijn om naderhand een kop koffie of thee te drinken met een plak cake of een broodje. Het is ook goed om te weten waar er een plek zal zijn voor mensen om hun respect te tonen. Men kan dan het lichaam nog een laatste keer zien. Als het thuis is dan is het belangrijk om dit in goed overleg te doen en de juiste maatregelen te treffen. 

De kaarten

Verstuur de kaarten zodra dit kan. Het is belangrijk om de mensen op de hoogte te brengen van het overlijden. Plaats ook een advertentie in de krant. Zorg dat iedereen zijn laatste eer kan bewijzen aan de overleden persoon. 

De plechtigheid

Zorg voor een goede plechtigheid waarbij er ruimte is voor verschillende mensen om hun woordje te doen. Kies voor passende muziek welke de overleden persoon ook mooi vond. Op die manier is het mogelijk om een waardig afscheid te krijgen. 

De kosten

Houdt ook rekening met de kosten. Een gemiddelde uitvaart kost tussen de 8.000 en 12.000 euro. Een uitvaartverzekering vergelijken voor iemand die dit nog niet heeft geregeld is een slimme set.