Hoe ben je verzekerd bij een private lease contract?

Er is een trend te zien. Mensen gaan steeds minder vaak een auto kopen. In plaats daarvan kiezen mensen steeds vaker voor andere financieringsvormen. Private lease is één van die andere financieringsvormen. Volgens de laatste cijfers van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) waren er in 2018 ruim 150.000 private lease rijders. Ten opzichte van 2017 is de markt ruim 45% gegroeid. Omdat het zo snel groeiend is hebben steeds meer mensen vragen over private lease. Wat houdt het precies in? Is private lease goedkoper? Hoe ben je eigenlijk verzekerd bij private lease? Op die laatste vraag zullen we in dit artikel verder op in gaan. 

Eigen risico bij private lease

Een groot voordeel van private lease is dat je bij de meeste partijen allrisk verzekerd bent. Zorg ervoor dat je dit goed nakijkt bij de partij waar je van plan bent je nieuwe auto uit te kiezen. Andere voordelen zijn dat onderhoud, pechhulp en onderhoud inbegrepen zijn in het bedrag dat je maandelijks betaald. 

Je wilt er misschien liever niet aan denken maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan gebeuren dat je schade oploopt. Gelukkig ben je dan allrisk verzekerd. Er is in de meeste gevallen dan wel sprake van een deel eigen risico dat je zelf moet betalen worden. De hoogte van dit bedrag verschilt per leasemaatschappij

Het voordeel van een auto zakelijk leasen is dat wanneer er schade wordt gemaakt onder werktijd dat de werkgever dan wettelijk aansprakelijk voor het betalen van het eigen risico. Lease je zakelijk en wordt de schade gemaakt in privé tijd dan zal je zelf het eigen risico moeten betalen. 

Schadevrije jaren bij private lease

Net zoals bij de soort verzekering en het bedrag dat je betaald voor het eigen risico is het antwoord op de vraag of je schadevrije jaren opbouwt afhankelijk van de leasemaatschappij die je kiest. Over het algemeen is te zien dat je bij de meeste leasemaatschappijen geen schadevrije jaren opbouwt. Wel is het vaak mogelijk om een schadevrijverklaring op te vragen die je kan indienen bij een toekomstige verzekeraar. 

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je een private leasecontract afsluit. Je gaat namelijk een financiële verplichting aan voor meerdere jaren.