Hoe kies je een zorgverzekering uit?

Het afsluiten van een zorgverzekering is niet zomaar gedaan. Het is iets waar je de tijd voor moet nemen om er achter te komen wat bij je past. Tegenwoordig zijn er verschillende aanbieders met verschillende verzekeringen, hierdoor wordt het lastig om een keuze te maken. Om die keuze wat makkelijker te maken leg ik je hier hoe je er voor je zelf achter kan komen welke zorgverzekering bij je past en hoe je hier geld op kan besparen.

Basisverzekering

Het is wettelijk verplicht om een basisverzekering te hebben als je in Nederland woont of werkt. De basisverzekeringen zijn in Nederland door de overheid vastgesteld, hierdoor zijn ze bij elke aanbieder het zelfde. De verzekeringspremie mogen de aanbieders wel zelf bepalen, hierdoor kunnen de prijzen per aanbieder verschillen. Zorgverzekeraars mogen je niet weigeren en zijn dus verplicht om je te accepteren. Ieder kind onder de 18 jaar wordt automatisch gratis meeverzekerd bij een van de ouders.

Aanvullende zorgverzekering

Wanneer je niet genoeg hebt aan een basisverzekering is het handig om een aanvullende verzekering te nemen. Hierdoor kun je zelf bepalen waar je extra voor wordt verzekerd, om zo hoge kosten te besparen. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht in Nederland en komt boven op een basisverzekering, dit wordt dus gezien als een extra verzekering.

Welke zorg heb je nodig

Wanneer je aan het ori├źnteren bent voor een nieuwe zorgverzekering is het verstandig om voor je zelf na te gaan welke zorg je wel nodig hebt maar ook vooral welke zorg niet. Sport jij bijvoorbeeld vaak en ben je snel geblesseerd dan is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering te nemen met fysiotherapie er in. Zo kan je alles of een gedeelte terugvragen als je naar de fysiotherapeut moet. Het is ook aan te raden om een aanvullende verzekering orthodontie te nemen als je weet dat je kind een beugel moet. Wanneer je veel naar het buitenland reist kan het verstandig zijn om een aanvullende reisverzekering te nemen, zo ben je ook verzekerd buiten Europa.

Eigen risico

Eigen risico is verplicht om in Nederland te betalen. Je betaald de eerste 385,- zelf aan zorgkosten. Wanneer je er voor kiest om een hoger eigen risico te betalen kan je premie flink omlaag gaan, dit noem je een vrijwillig eigen risico. Dit kan wel in je nadeel zijn wanneer je bijvoorbeeld vaak je zorgverzekering gebruikt. Doe dit dus ook alleen als je de afgelopen jaren niet of nauwelijks gebruik hebt gemaakt van je zorgverzekeraar. Het is wel verstandig om het eigen risico altijd achter de hand te hebben, zo kan je dit betalen wanneer je bijvoorbeeld plotseling in het ziekenhuis belandt.

Besparen op je zorgverzekering

Om geld te kunnen besparen op je zorgverzekering kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om je zorgverzekering te vergelijken. Hier kan je zelf aangeven welke aanvullende zorgverzekering je er bij wilt hebben en hoeveel eigen risico je wilt besteden. Hierdoor kan de zorgvergelijker voor jouw uitrekenen welke verzekeraar het voordeligst is en het beste bij je past.