Is payrolling voordelig als zzp’er?

Een populaire carrière is die van zzp’er. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelfstandig zonder personeel te zijn. Dit geeft erg veel mensen een vrij gevoel. Je kan zo zelf bepalen hoe je werkt en wat je doet. Het levert ook nog eens erg veel nieuwe contacten op. Voor veel mensen wegen onder andere deze redenen zwaarder dan de risico’s die het met zich meeneemt. Een steeds meer gekozen optie als zzp’er is payroll services. Veel mensen zien het als voordelig. Is dit ook zo?

Juridisch

Het grootste voordeel is dat je het juridisch werkgeverschap weggeeft aan het payroll bedrijf. Je komt dan op de loonlijst bij dit bedrijf. Je staat dus in de wet als medewerker van het payroll bedrijf. Je blijft echter wel je eigen baas. Je bepaalt dus je eigen salaris. Bovendien heb je zelf alle verantwoordelijkheid met betrekking tot je opdrachten. Het payroll bedrijf verzorgt wel je boekhouding. Daarnaast zijn je risico’s beter gedekt en bouw je aan een goed pensioen. Het incassotraject wordt ook verzorgd door het payroll bedrijf, ook bij niet-betalende debiteuren. Veel payroll bedrijven betalen ook door bij ziekte en zorgen ervoor dat je recht heb op een WW-uitkering in het geval dat je geen opdrachten meer heb.

Verdere voordelen

Naast het feit dat een payroll bedrijf, zoals Paystaff Payrolling, het juridisch werkgeverschap overneemt, bied het je vaak nog meer voordelen aan:

  • Pensioen: Het pensioen heeft bij veel zzp’ers geen prioriteit. Toch is het belangrijk om vroeg te beginnen met het opbouwen van je pensioen. Een fatsoenlijke pensioenregeling kan tenslotte een collectief voordeel veroorzaken bij pensioenfondsen.
  • Incasso: Het payroll bedijf neemt veel zorgen weg wat betreft je boekhouding. Ook verstuurt het bedrijf je facturen en gaat het zo nodig een discussie aan wat betreft betaaltermijnen.
  • Verzekeringen: Je staat op de loonlijst van een bedrijf, waardoor je een groot aantal dure verzekeringen omloopt. Ook wordt alles voor je geregeld. Van de ziektewet tot de WW en van je pensioen tot arbeidsongeschiktheid.
  • Personeel: In het geval dat je toch een medewerker wil hebben, kan je dit makkelijk regelen via het payroll bedrijf. Bovendien loop je veel risico’s mis, omdat het payroll bedrrijf aansprakelijk is voor arbeidsongeschiktheid of ziekte.

Is het altijd voordelig?

Het lijkt erop dat een payroll bedrijf alleen maar voordelen biedt. Toch is het niet altijd voordelig. Zo kan het zijn dat je netto minder overhoudt wanneer je een payroll bedrijf inschakelt. Je moet tenslotte het payroll bedrijf betalen voor haar diensten. Ook hebben zzp’ers fiscale voordelen, die jij als ‘medewerker’, dat ben je nu volgens de wet, niet hebt. Bovendien leveren niet alle payroll bedrijven dezelfde services.

Andere optie?

Een andere optie kan zijn om via een detacheringsbureau in dienst te komen bij een bedrijf. Dit kan voor een zzp’er handig zijn omdat het een tijdelijke opdracht is. Vaak nemen bedrijven die tijdelijk een te kort aan personeel hebben werknemers aan via een detachering. Soms is het zelfs mogelijk om na het tijdelijke dienstverband vast te blijven werken bij het bedrijf. Op zoek naar een professioneel detacheringsbedrijf in credit management? Bekijk dan deze website.