Kinderen en keukengerei: veiligheidsadvies

Een gevaar zit in een klein hoekje en het kan binnen een seconde al misgaan. Terwijl de vaatwasser piept omdat de schone vaat uitgeruimd kan worden, schuif je net de lasagne de oven in. Ondertussen vraagt de kleine: ‘Mama, wat is dit?’ met een groot vleesmes in haar handen en terwijl ze je vrolijk aankijkt, pak je voorzichtig het mes van haar over. Dit had natuurlijk heel anders kunnen lopen. Het is daarom belangrijk om goed op te blijven letten in de keuken en in geval van nood een goede verzekering af te sluiten. In dit artikel vertellen we je alles over de veiligheid omtrent kinderen en keukengerei. 

Jonge kinderen in de keuken

Kinderen helemaal niet in de keuken laten, is geen optie. Ook is gebleken dat het erg goed is voor de ontwikkeling van kinderen om vanaf jonge leeftijd te helpen in de keuken. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Een zo veilig mogelijke keukenindeling is dan het eerste wat je kan doen. Apparaten, schoonmaakmiddelen, het elektrische (gas)fornuis, breekbaar servies en scherpe messen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken met je kind. Geef aan dat ze zichzelf en anderen met een mes kunnen bezeren en er dus erg voorzichtig mee om moeten gaan. Is je kind nog te klein om dit te begrijpen? Zorg er dan voor dat ze helemaal geen messen aanraken, tenzij er een volwassene aanwezig. 

Oudere kinderen in de keuken 

Ook als je kinderen wat ouder zijn, en je het leuk vindt om samen te koken, is het een goed idee om op te blijven letten en het goede voorbeeld te geven. Ook hier is het weer belangrijk om duidelijke regels af te spreken, over welke dingen je kind wél en niét alleen mag doen in de keuken. Een boterham smeren of wat te drinken inschenken is nu eenmaal een andere kwestie dan een tosti maken of sashimi snijden. Daarom adviseren we je, of je nu wel of geen kinderen hebt, je messen in een kwalitatief messenblok, op een prominente plek op het aanrecht te bewaren. Scherpe messen zijn niet iets om rond te laten slingeren. Het is trouwens ook een stuk makkelijker in de keuken, al je mooie messen zichtbaar op één plek, zo zie je in één opslag welk mes je pakt. 

Kortom, het is belangrijk om te alle tijden te blijven opletten in de keuken. Spreek duidelijke regels met je kinderen af en zorg voor een goede voorzekering. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en helaas kunnen we niet alles voorkomen.