Moet je besparen op het verzekeren van je huis?

Een woning is altijd een eigen plekje, waar je weer even volledig tot rust kan komen. Jouw huis. Jouw smaak. Je huis en alle inboedel die daarbij inbegrepen is, kan een groot kapitaal vormen. Het is daarom verstandig om het te verzekeren. Toch kan het volledig verzekeren van je huis en inboedel nog best duur zijn. Het is mogelijk om her en der geld te besparen op de verzekering, maar dat is geheel aan jezelf. We geven hieronder in ieder geval wat informatie over verzekeringen en hoe je wellicht zou kunnen besparen.  

Welke verzekeringen zijn er?
De opstalverzekering
Voor het verzekeren van je huis dien je een opstalverzekering af te sluiten. Hiermee is je woning verzekert tegen schade. Bij deze verzekering wordt vaak onderscheid gemaakt tussen een basis verzekering en een allrisk verzekering. Bij een basis verzekering ben je voornamelijk verzekert voor schade door bijvoorbeeld een brand of een storm. Bij een allrisk zit schade die onbedoeld door jezelf of een ander is aangericht ook inbegrepen. Deze verzekering is weer iets duurder dan een basis verzekering. Indien je geld wilt besparen kun je kiezen voor een basis verzekering, waarin alleen het hoognodige verzekert is.

De inboedelverzekering
Ditzelfde geldt ook voor de inboedelverzekering. Bij de basis verzekering ben je beschermt tegen schade door storm of brand en diefstal. Schade die zelf is aangericht aan de inboedel is alleen bij een allrisk gedekt. Daarnaast dien je soms voor echte kostbare spullen, zoals kunstwerken of duur audiovisueel materiaal, een aanvullende kostbaarheden verzekering af te sluiten. Deze verzekering keert een groter bedrag uit dan een inboedelverzekering, waardoor je zeker weet dat je waarde krijgt voor je geld. Indien je wilt besparen kun je simpelweg kiezen voor een basisverzekering.

Wat kost het dan?
De opstal- en inboedelverzekering heb je al afgesloten voor slechts een paar euro’s in de maand. Zeker bij de inboedelverzekering betaal je naar verhouding zeer weinig premie in verhouding met de bedragen die je uitgekeerd kan krijgen. Het hoeft daarom niet veel te kosten. Het is maar net waar je zelf voor kiest. De premie van een opstalverzekering wordt door verschillende factoren bepaalt. De type en grootte van je woning spelen onder andere een rol. Zo is een oud huis veel schade gevoeliger en daarmee een groter risico voor de verzekeraar dan een nieuw huis. Ook de regio waarin je woonachtig bent kan een rol spelen. De grote steden als Amsterdam en Rotterdam hebben een hoge risico op schade of inbraak en je betaald daarom hier ook meer premie. Over het algemeen hanteren verzekeraars 5 risicogebieden. Hier dien je je bewust van te zijn, zodat je ook weet hoe veel geld jezelf kunt besparen. Daarnaast is het altijd verstandig om verzekeraars met elkaar te vergelijken en te kiezen voor de verzekeraar die naar jouw idee de beste prijs- kwaliteitsverhouding heeft.