Voorkom brand en de bijbehorende schade

Een inbraak in uw woning is vanzelfsprekend erg vervelend, ook een lekkage is voor veel huishoudens een van de grootste ergernissen, maar wat te denken van een brand in huis? Bij een brand kan een groot deel van uw inboedel verloren gaan, evenals dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan in uw woning. Reden genoeg om een brand en de bijbehorende schade zo goed mogelijk te voorkomen. Enerzijds heeft u dit zelf in de hand, anderzijds kunt u de hulp van een elektricien bij u in de buurt inschakelen. In dit artikel geven we u een aantal handige tips om de kans op een brand in uw woning zo goed mogelijk tegen te gaan.

Brand door kortsluiting

Een van de meest voorkomende oorzaken van brand, zijn elektriciteitsproblemen. Deze problemen ontstaan voornamelijk als gevolg van een kortsluiting, waarbij de binnenzijde van twee elektriciteitsdraden tegen elkaar komen. Er ontstaat hier dan zo’n grote hoeveelheid energie bij, dat het stroom van uw elektriciteitsnetwerk in huis zal springen. Wanneer dit echter fout gaat of helemaal niet gebeurd, kan er brand ontstaan. U kunt dit simpelweg voorkomen door uw elektriciteitsnetwerk in huis eens per half jaar te laten nakijken door een erkende elektricien. Een elektricien weet de pijnpunten van uw netwerk vaak snel te vinden, zodat beginnende slijtage of schade tijdig kan worden hersteld.

Hulp bij een brand

Daarnaast wilt u vanzelfsprekend tijdig gewaarschuwd worden als er daadwerkelijk sprake zou zijn van een brand in uw woning. U moet er immers niet aan denken welke gevaarlijke situaties er kunnen ontstaan als er tijdens uw slaap een brand in uw woning uitbreekt. Gelukkig kan een rookmelder u helpen! Rookmelders kunt u bij de meeste hobby- en bouwwinkels kopen, maar ook via een elektricien laten plaatsen. Het voordeel van een rookmelder bij een elektricien, is dat u ervan verzekerd bent dat de rookmelder gecertificeerd is. Helaas is dit niet altijd het geval, als u een rookmelder zelf koopt.

Het is aan te raden om en rookmelder in uw keuken te hangen en in ieder geval weg te houden van een badkamer met douche of bad. Door de damp die vrijkomt tijdens het douchen kan het rookalarm zonder reden afgaan, wat u vanzelfsprekend wilt voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de rookmelder eens per jaar te testen, zodat u zeker weet dat deze tijdens een brand ook daadwerkelijk goed functioneert en u tijdig waarschuwt.