Waar moet je letten op bij het kopen bij van een paard?

paard

Veel paardenliefhebbers hebben de droom van het hebben van een eigen paard. Maar bij de aanschaf van een paard komt veel kijken, veel meer dan je misschien denkt. Zo moet je onder andere rekening houden met de kosten die het hebben van een paard met zich meebrengt, en ook moet je nadenken over waar je het paard stalt. Naast deze zaken is het ook belangrijk om er rekening mee te houden dat het hebben van een paard veel tijd kost, tijd die je moet hebben, en ervoor over moet hebben. In dit artikel geeft Minihorseshop aan met welke zaken u rekening moet houden bij het kopen van een paard.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen met welk doel je het paard aanschaft, wil je het aanschaffen om mee te fokken, rijden of mee te doen aan wedstrijden. Vervolgens moet je rekening houden met het budget, je moet bepalen voor jezelf wat voor budget je hebt om een paard te kopen. Vervolgens moet je rekening houden met de mogelijke kosten die het hebben van een paard met zich meebrengt, kosten waar je rekening mee moet houden bij het hebben van een paard zijn:

  • Stalling
  • Voeding
  • Vaccinaties
  • Ontwormen
  • Tandverzorging
  • Hoefverzorging
  • Onvoorziene kosten

Over het algemeen is het hebben van een paard een dure aangelegenheid in tijd en geld. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bepalen of het hebben van een paard de investering in tijd en geld waard is voor jezelf.

Bij het kopen van een paard komen diverse zaken kijken, zo heb je als koper een onderzoeksplicht, wat in principe inhoudt dat je gerichte vragen moet stellen aan de verkoper en het paard moet laten keuren. De verkoper heeft hierbij de plicht om naar waarheid te antwoorden op de gestelde vragen en het is hierbij verstandig om de om aan te geven dat je de gestelde vragen met bijbehorende antwoorden op wilt nemen in een schriftelijke koopovereenkomst zodat bij geval van problemen altijd bewijs kunt overleggen. Wanneer je het paard gekocht hebt is het belangrijk om te zorgen dat alle papieren in orde zijn, dit houdt onder andere in dat je ervoor moet zorgen dat het paard gechipt is en dat het paard beschikt over een paspoort. Het is namelijk zo dat het verboden is om een paard te vervoeren zonder chip en paardenpaspoort. Het is zo dat je bij de aankoop van een paard er zelf verantwoordelijk voor bent voor het meekrijgen van de juiste documenten.

Bij de aankoop van je paard moet je ervoor zorgen dat alle afspraken zijn vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst, deze overeenkomst moet afgesloten zijn volgens de wet “conform”. Dit houdt in dat het paard aan de overeenkomst moet beantwoorden, wat met andere woorden betekend dat het paard de eigenschappen moet bezitten die in de overeenkomst zijn opgenomen.

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat de volgende zaken in ieder geval worden opgenomen in de koopovereenkomst:

  • Alle relevante informatie van de verkoper en koper van het paard
  • Een uitgebreide omschrijving van het paard, hieronder worden de kenmerken van het paard verstaan
  • Alle vragen en mededelingen die tijdens het onderzoeks – en mededelingsplicht zijn geweest
  • Het chipnummer van het paard
  • De prijs waarvoor je het paard gekocht hebt

Paardenverzekering

U heeft de mogelijkheid om uw paard te verzekeren tegen mogelijke kosten die het hebben van een paard met zich meebrengt. Met een paardenverzekering kun je je namelijk verzekeren tegen financiële risico’s die het hebben van een paard met zich meebrengt, voor het geval dat er iets met uw paard gebeurt. Met een verzekering verzekerd u uzelf tegen mogelijke kosten van bijvoorbeeld het overlijden van uw paard door een ongeluk of ziekte, of andere financiële risico’s zoals blijvende ongeschiktheid door ziekte of kreupelheid.