Wat houdt een WMO precies in?

Heb jij al eens uitgezocht, of je mogelijk in aanmerking komt voor WMO? WMO staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning en is gericht op mensen, die niet langer volledig zelfstandig kunnen leven. Met de WMO is het voor hen mogelijk om in hun eigen huisje te blijven wonen, zonder dat zij direct naar een verzorgingstehuis hoeven. Om dit mogelijk te maken, krijgen zij via de Wet maatschappelijke ondersteuning hulp bij hun leven in huis. Hulp via de WMO wordt in verschillende vormen aangeboden. Daarbij is ook de hoogte van de financiële vergoeding afhankelijk, van de manier waarop de WMO voor jouw situatie wordt ingevuld.

Werking van de WMO

Met de WMO is het voor hulpbehoevende mensen mogelijk om verschillende voorzieningen aan te vragen of (gedeeltelijk) te laten financieren. Dit geldt niet alleen voor senioren, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die met een ernstig ongeluk te maken hebben gehad. Als gevolg van dit ongeluk kunnen zij mogelijk niet langer zonder hulp leven. Denk aan mensen die als gevolg van zo’n ongeluk niet meer kunnen lopen. In dit geval kan een rolstoel, een rollator of bijvoorbeeld krukken wenselijk zijn. Je hoeft dit niet zelf te financieren, maar kunt een vergoeding aanvragen via de WMO.

Verschillende soorten voorzieningen

Het aanvragen van een vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning kan binnen drie categorieën, namelijk: de algemene voorzieningen, de maatwerkvoorzieningen en de vervoervoorzieningen. Een aanbieder van zorg kan je meer vertellen over de mogelijkheden die je hebt als je medische zorg of hulpmiddelen nodig hebt. Houd er rekening mee, dat veel medische behandelingen onder je zorgverzekering vallen. Hier hoef je de WMO zodoende niet voor te gebruiken. Bij het aanvragen van een vergoeding vanuit de WMO zal je eerst een gesprek met een sociaal wijkteam voeren. Zij beoordelen of je de hulp nodig hebt en zo ja, in welke vorm.