Wat is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren?

Een ongelukje zit in een kleine hoekje. Het kan iedereen overkomen dat iets per ongeluk stuk gaat. Schade kan heel makkelijk ontstaan. Dit kan ook gebeuren als je bij een ander thuis bent. Als je bijvoorbeeld een glas rode wijn laat vallen over de stoffen bank van een ander dan weet je bijna wel zeker dat je aansprakelijk bent voor de schade. De schade van dit soort gevallen kan snel oplopen. De aansprakelijkheidszekering voor particulieren is voor dit soort situaties bedoeld. De aansprakelijkheidszekering dekt de schade die jij of je gezin veroorzaakt bij een ander. Dit is niet enkel materiële schade maar ook letselschade.

Wanneer ben je aansprakelijk?
Elke schade die jij veroorzaakt of door jouw toedoen kan ertoe leiden dat je daarvoor op grond van de wet aansprakelijk voor bent. Je bent in dat geval verplicht om te schade te vergoeden. Als je iets niet doet terwijl je dat wel had moeten doen dan ben je ook aansprakelijk. Dit wordt allemaal exact in de wet vermeld. De aansprakelijkheidsverzekering biedt een dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid.

Waarvoor ben je verzekerd?
Je bent meteen aansprakelijkheidsverzekering in feite voor alles verzekerd. Uitsluitingen worden in de polis vermeld. Je bent over het algemeen verzekerd voor de schade aan de spullen van een ander en de gezondheid van een ander. Het maakt niet uit waar dit gebeurt. Overal ter wereld ben je verzekerd. De schade die een huisdier van je veroorzaakt of een (on)roerende zaak wordt ook vergoed. Letselschade dat veroorzaakt wordt door gezinsleden bij elkaar is niet gedekt door de verzekering. Bij een aansprakelijkheidsverzekering zorgt de verzekeraar voor de vertegenwoordiging in een rechtszaak als dat vereist is.

Voor wie geldt de verzekering?
De aansprakelijkheidsverzekering kan individueel worden afgesloten maar ook voor het gezin. Een aansprakelijkheidsverzekering voor het gezin biedt dekking voor alle gezinsleden. Minderjarige kinderen zijn altijd meeverzekerd met de aansprakelijkheidsverzekering. Dit is ook het geval als ze niet thuis wonen. Meerderjarige kinderen zijn ook meeverzekerd met de aansprakelijkheidsverzekering maar alleen als ze thuis wonen of op kamers. Personeel en logés zijn ook verzekerd door de aansprakelijkheidsverzekering.