Zo werkt het afkickproces van een GHB-verslaving

Je hoort er niet zo veel over, maar ook in Nederland lijden er aardig wat mensen aan een GHB-verslaving. Als naasten van de verslaafde wil je natuurlijk dat hij/zij hulp gaat zoeken, maar dat moet ook de verslaafde zelf willen. Wat een GHB-verslaving precies inhoudt lees je in dit artikel.

Wat is GHB?

GHB oftewel gamma-hydroxyboterzuur is een heldere vloeistof en zit meestal en in buisje. Je kan al van 3 gram GHB out gaan of bewusteloos raken. In een buisje zit ongeveer tussen de 3 en 5 ml en bevat 2 tot 3 gram GHB. Het is een stof met een dempende werking. De mensen die GHB gebruiken zijn meestal mensen die uitgaan, mannen die seks hebben met mannen en het wordt ook veel thuis gebruikt.

Afkicken

Als mensen bereid zijn om wat te doen aan hun GHB-verslaving, dan begint dat bij afkicken. Het beste is om het ontgiften in de kliniek te laten behandelen. Het is niet gevaarlijk om ineens te stoppen met GHB. Het is dan ook belangrijk om altijd te stoppen onder begeleiding. Klachten bij het afkicken kunnen zijn: somberheid, angstklachten, slaapproblemen, zweten, trillen en paniekklachten. Bij het afkicken zijn een goede zorg, persoonlijke aandacht en een goede nazorg heel belangrijk, ook voor de naasten.

Wordt de kliniek door de verzekeraar vergoed?

De verslavingszorg valt onder de zorgverzekering. Dus als jij hulp nodigt hebt om van je verslaving af te kunnen komen, dan worden alle kosten hiervoor vergoed door de zorgverzekering. Hieronder valt ook de opname van een kliniek. De kosten die direct te maken hebben met verslavingszorg, zoals service of extra voorzieningen worden niet vergoed door de verzekeraar. Ook is het zo dat je wel je eigen risico moet betalen en het restbedrag wordt dan vergoed door de zorgverzekeraar.