Meer productiviteit door Pomodoro: je werk in 25 minuten

  1. Home
  2. /
  3. Werk
  4. /
  5. Meer productiviteit door Pomodoro: je werk in 25 minuten

Meer productiviteit door Pomodoro: je werk in 25 minuten

Posted in : Werk on by : admin Comments:

Er zijn vele trucs en technieken die je kunnen helpen bij het verhogen van je productie. Je hebt er vast al enkele uitgeprobeerd. Tijdmanagement, to-do-lijsten, planningen en allerlei digitale tools en apps. Sommige werken goed voor de één en weer iets minder voor de ander. In deze blog een artikel over de Pomodoro-techniek: het opdelen van je werk in kleine blokjes met daartussenin voldoende pauze.

De oorsprong

De Italiaan Francesco Cirillo bedacht een techniek waarbij je in kleine blokjes van 25 minuten werkt met na elk blok vijf minuten pauze. Deze werkintervallen klokte hij met een kookwekker in de vorm van een tomaat. In het Italiaans heet een tomaat een pomodoro. Een timemanagementtechniek was geboren en werd gedoopt tot de Pomodoro-techniek.

Wat is de techniek?

In de basis deel je werk op in blokjes (pomodoros) van 25 minuten, waarna je een blokje van vijf minuten pauze neemt. Na twee pomodoros kun je een langere pauze nemen van tien of vijftien minuten. Heb je er een hele ochtend opzitten met vier blokken, dan pak je een lange pauze van ongeveer een half uur. De inhoud van de blokken kun je zelf bepalen. Heb je een taak die meerdere (drie, vier of meer) pomodoros beslaat, dan kan het verstandig zijn om deze af te wisselen met een andere taak.

Waarom werkt het?

Je hersenen kunnen zich maar een beperkte tijd volledig focussen. Bij de één is dit wat langer dan bij de ander, maar 25 minuten blijkt een goed gemiddelde voor volledige concentratie. Bovendien is het gemakkelijk om motivatie op te brengen voor blokjes van 25 minuten. Stel dat je een taak hebt van meer dan een uur, dan kun je deze opdelen in drie pomodoros. Het is moeilijker om je voor een taak van ruim een uur op te laden dan voor één pomodoro. Zo blijft zelfs de lastigste klus behapbaar. De pauzes zijn bedoeld om het werk even los te laten, zodat je fris begint aan het volgende deel. Dit is het geheim van 25 minuten van hoge productiviteit. Tot slot doet het werken in deze sprints wonderen voor het gevoel van voltooiing.

Tips voor implementatie

  • Gebruik een timer en zet hem uit je zicht

Een veel gemaakte fout bij implementatie is het gebruiken van de wandklok om de tijd op te nemen. Het is de bedoeling dat je niet actief bezig bent met tijd. Zet een timer en plaats deze uit je blikveld. De timer zorgt voor de tijd, jij voor het werk.

  • Probeer afleiding zoveel mogelijk te beperken

Zet je telefoon op stil of op de vliegtuigstand en zeg tegen je collega’s dat je even niet bereikbaar bent.

  • Taak niet af binnen 25 minuten, en nu?

Wanneer je taak nog niet af is binnen de 25 minuten, kun je het resterende deel doorschuiven naar een volgende pomodoro. Het druist namelijk tegen de techniek in om in je korte break door te werken. Mocht het om enkele minuten gaan, dan kun je eventueel smokkelen.

Meer informatie over Pomodoro of productiviteit

Er zijn diverse tips en trainingen te vinden op deze handige site