Tijdelijk in Nederland werken?

body of water near high-rise buildings

Wanneer je in het buitenland woont maar tijdelijk naar Nederland komt voor werk moeten er een aantal zaken geregeld worden. Je moet bijvoorbeeld op zoek naar een plaats waar je tijdelijk kan overnachten en mogelijk heb je ook een auto nodig in de periode dat je in Nederland verblijft. Wanneer je aankomt op het vliegveld kan je bijvoorbeeld gelijk een auto huren met car rental Schiphol. Het is ook belangrijk dat je in het bezit komt van een Burgerservicenummer en ook belasting gaat betalen. Genoeg regelwerk dus. Een aantal stappen in dit proces zijn essentieel om met een gerust hard naar Nederland te komen.

Belastingen

In principe betaal je belasting in het land waar je werkzaam bent. Maar als je tijdelijk door je werkgever naar Nederland wordt gestuurd kan van deze regel worden afgezien. Hiervoor geldt wel een restrictie, je mag namelijk in een jaar niet meer dan 183 dagen in Nederland werken. Wanneer je langer in Nederland werkt ben je verplicht aan Nederland belasting te betalen. Voor de 12 maanden geldt niet dat dit een kalenderjaar is van januari tot en met december, deze 12 maanden gaan namelijk in op de maand dat je start met werken in Nederland.

Registratie en BSN

Wanneer je langer dan vier maanden in Nederland verblijft moet je je inschrijven als ingezetene bij de gemeente waar je in die periode verblijft. Je moet je in dit geval ook inschrijven in de Basisregistratie Personen bij de gemeente waar je verblijft. Als je korter dan vier maanden in Nederland gaat wonen schrijf je je in als niet-ingezetene. Hierbij krijg je ook een Burgerservicenummer. In alle gevallen moet je in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs en deze ook kunnen tonen wanneer je langsgaat bij de gemeente. 

Auto huren

Voor veel mensen die tijdelijk naar Nederland komen voor werk is een auto een essentieel vervoersmiddel. Een auto huren is dan de meest praktische oplossing voor tijdelijk gebruik. Wanneer je een auto wil huren in Nederland maar hier niet woonachtig bent heb je een aantal documenten nodig. Daarnaast kunnen de regels verschillen per verhuurbedrijf. In het algemeen is het in elk geval belangrijk om een geldig paspoort, rijbewijs en credit card (op eigen naam) mee te nemen. Er zijn diverse plekken waar je een auto kunt huren, zoals bij autoverhuur Eindhoven airport. 

Dit zijn uiteraard maar een paar zaken waar je op moet letten bij een tijdelijk verblijf in Nederland. Voor studenten die tijdelijk naar Nederland komen om te studeren of stage te lopen gelden bovendien weer andere regels. Het is dus van belang om dit goed uit te zoeken ruim voor je vertrek.