Op tijd je pensioen vergelijken loont!

Voor sommige een reeds gepasseerd station en voor andere nog ver weg; je pensioen. In ieder geval als je in de laatste twee categorieën valt en dus nog aan het werk bent is het belangrijk om nu al na te denken over later. Nieuwe regelgeving en verandering van persoonlijke situatie kunnen je inkomenssituatie flink veranderen nadat je met pensioen bent. Het is daarom raadzaam om in een vroeg stadium hierover na te denken.

Wat gebeurt er als je met pensioen gaat?

Wanneer je een pensioenverzekering hebt, dan spaar je tijdens je werkjaren een mooi bedrag bij elkaar. Met dit bedrag kun je net voor je met pensioen gaat gaan shoppen…ofwel vergelijken. En dat is slim, want het is de bedoeling dat je met dit bedrag een pensioen aankoopt. Dat kan bij de verzekeraar of het fonds waar je je pensioen ook hebt opgebouwd, maar dat hoeft niet. Het kan namelijk zijn dat je ergens anders meer krijgt voor je pensioenpot. Want pensioenfondsen weten dat veel consumenten, vergelijken en overstappen een gedoe vinden. Ze zullen je dus niet meteen het onderste uit de kan geven. Vergelijken en onderhandelen is cruciaal om het maximale uit je zuur verdiende pensioen te halen. Het scheelt namelijk nogal of je maandelijks 400 euro krijgt of 450 euro tot je overlijdt. Want als je met 67 met pensioen gaat en je overlijdt op 90 jarige leeftijd. Dan heb je dus € 50,00 * 12 maanden = € 600,00 * 23 jaar = € 13.800,00 meer gekregen.

Wat krijg ik nu als ik met pensioen ga?

Je pensioen is opgebouwd uit drie lagen.
AOW
Je krijgt op je AOW gerechtigde leeftijd vanuit de overheid maandelijks een AOW uitkering
Aanvullend pensioen
Als je in loondienst bent, dan bouw je verplicht pensioen op bij een pensioenfonds of verzekeraar. Dit is ook het meest bekende pensioen. Waarbij je pensioenfonds of verzekeraar je ook meerdere keren moet uitleggen hoe je ervoor staat en wat de verwachting is dat je maandelijks uitgekeerd gaat krijgen, zodra je met pensioen gaat. Is dit voldoende, dan kun je lekker achterover leunen. Maar valt dit tegen, dan heb je een pensioen gat. Dat kun je aanvullend door meer premie te betalen en dus meer in te leggen voor later. Of je vult het aan met eigen vermogen.
Eigen vermogen
Naast je AOW en je aanvullend pensioen heb je natuurlijk ook nog bezittingen. Die kun je verkopen of gebruiken om van te leven. Denk aan een koopwoning die verkocht wordt, aandelen die je verzilvert, kunst, antiek, spaargeld of investeringen die je hebt gedaan. Het is het geld dat van jou is en dat je kunt inzetten om je inkomen voor later aan te vullen.
Hoeveel je al hebt opgebouwd kunt je nakijken op Mijn pensioen overzicht.

Hoeveel heb ik nodig?

Een lastige vraag, want deze is voor iedereen anders. Wat wil je allemaal doen als je met pensioen gaat en welke kosten verwacht je te hebben. Als je die vragen kunt inschatten. Kun je kijken of je pensioenopbouw voldoende is.