Voorkomen is beter dan genezen

Auto’s worden steeds veiliger en slimmer, maar toch is het aantal gevallen van schade nog steeds veel te groot. Gelukkig neemt het aantal slachtoffers de afgelopen jaren steeds meer af, onder andere door verbeterde wegen, veiligheid in de auto en beter voorgelichte en opgeleide bestuurders. Toch valt er nog genoeg te winnen om uiteindelijk blij en schadevrij door het leven te gaan. Het is immers vrij simpel, als wij met z’n allen minder schade maken dan is het onder aan de streep goedkoper om eventuele risico’s te verzekeren. Daarom een aantal tips om je auto nog veiliger te maken.

Zet je mobiel op stil – De mobiele telefoon is in de afgelopen jaren geëvolueerd van een gigantisch toestel wat alleen weggelegd was voor zakenlui en eventueel beroepschauffeurs tot een zakcomputer die niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. De mobiele telefoon is ontzettend handig, voorziet ons constant van informatie, entertainment en contact, maar er schuilt ook een gevaar aan dit apparaat. De kans op een ongeluk neemt met een factor van 25 toe als we onze telefoon gebruiken in het verkeer. Je kan de kans verkleinen door gebruik te maken van een handsfreeset, die inmiddels ook verplicht is. Toch is het nog beter om tijdens het rijden totaal niet te bellen of te appen.

Een Achteruitrijcamera – het installeren van een Achteruitrijcamera kan de kans op een ongeluk aanzienlijk verkleinen. Niet alleen wordt een dode hoek van een voertuig geminimaliseerd, Achteruitrij cameras maakt het ook makkelijker om diepte en ruimte in te schatten tijdens bijvoorbeeld het inparkeren of andere handelingen waarbij je achteruitrijd. Er zijn tegenwoordig ook verzekeringen die de voordelen van een Achteruitrijcamera inzien en korting verlenen op de aanschaf hiervan.

Noodremsysteem – steeds meer nieuwe auto’s worden standaard aangeleverd met een noodremsysteem die in bepaalde situaties kan ingrijpen. Afhankelijk van het model gaat het hierbij om maximumsnelheden van 30 tot 50km/h en soms zelfs hogere snelheden. Al dan niet wordt dit versterkt met voetgangersherkenning. Omdat dit systeem onder veel verschillende namen en vormen op de markt in omloop is, is het aan te raden om uw auto dealer hier meer over te vragen.