Waarom zou je in grondstoffen gaan beleggen?

  1. Home
  2. /
  3. Financieel
  4. /
  5. Waarom zou je in grondstoffen gaan beleggen?
cornfield-373284_960_720

Waarom zou je in grondstoffen gaan beleggen?

Posted in : Financieel on by : admin Comments:

Beleggen in aandelen, obligaties, turbo’s en sprinters is voor veel mensen bekend. Maar waarom zou je gaan beleggen in grondstoffen? En als je dan zo’n grondstof koopt, haal je die dan ook echt in huis?
In dit artikel gaan we je meer vertellen over de handel in grondstoffen. We noemen enkele voorbeelden van grondstoffen waarin veel gehandeld wordt. We bespreken hoe je zo’n grondstof aan- en verkoopt en we behandelen het speculeren op koersen voor grondstoffen middels contracts for differences.

In grondstoffen beleggen
Het beleggen in grondstoffen gebeurt al vele jaren en het is een heel bijzondere manier van beleggen. Want het is natuurlijk wel vreemd om te zeggen dat je de eigenaar bent van een zak maïs of een aantal zakken cacao.
Anderzijds zijn deze grondstoffen wel een groot succes onder beleggers, omdat er vrijwel altijd vraag naar is. Cacao is de basis voor chocolade en wordt dus wereldwijd veel verkocht. De waarde van cacao kan daarom ook flink toenemen. Hetzelfde geldt voor tarwe, maïs en katoen. De handel in deze grondstoffen neemt steeds meer toe.

Aan- en verkopen van grondstoffen
Grondstoffen aankopen is niet een kwestie van naar een cacaoboer gaan en daar wat zakken cacao halen. Ook ga je niet naar een boer toe om daar tarwe te halen. Net zo min als dat je die baren goud echt zelf in huis haalt en in een kluis moet bewaren. De handel gaat vaak online via platformen. Je krijgt dan in je online portefeuille een soort van certificaten die jou aanwijzen als de eigenaar van 15 kilo cacao, 20 kilo haver en 5 kilo goud.
Op die manier kun je dus met een paar klikken op de muis de meest interessante grondstoffen in huis halen. Zonder dat je er last van hebt en ze hoeft op te slaan, natuurlijk.

Hoe hoog zijn de rendementen?
Afhankelijk van voor welke grondstoffen je kiest, kunnen de rendementen hoog oplopen. Het hoogste rendement verkrijg je doorgaans op de meest risicovolle beleggingen. Goud en zilver zijn daar geen voorbeelden meer van, maar tarwe en cacao zijn onderhevig aan veel factoren. Er is veel vraag naar, maar een oogst kan ook mislukken.
Een goed overzicht van rendementen en grondstoffen kan je helpen om een keuze te maken. Wij adviseren om in ieder geval een middenweg te kiezen en niet zomaar overal in te gaan beleggen. Je raakt dan snel het overzicht kwijt.

Voordelen en nadelen
De voordelen en nadelen van beleggen in grondstoffen.
Voordelen:
Er zijn veel verschillende grondstoffen;
De winsten in grondstoffen kunnen heel hoog zijn;
Je kan op allerlei grondstoffen inzetten en veel winst halen uit meerdere segmenten;
Binnen cfd’s kun je zelfs winst halen als je een verlies ziet aankomen!
Nadelen:
Misschien teveel grondstoffen, waardoor het overzicht ontbreekt;
Je kan snel geld kwijtraken door op de verkeerde grondstoffen in te zetten;
Je moet kennis hebben van grondstoffen waarin je belegt;
Je moet heel goed de actualiteiten volgen om te bepalen of een belegging nog zinvol is of niet meer.

CFD’s en grondstoffen
Zoals bij de voor- en nadelen aangegeven kun je met cfd’s een voorspelling doen. Als je verwacht dat een grondstof in prijs gaat zakken, kun je daarop inzetten en dus ook veel winst maken met een daling in de prijs. De handel in cfd’s gaat middels een hefboom, waardoor je met een minimale investering een zeer hoog rendement (maar ook hoog risico!) behaalt. De wereld van CFD-handel is een andere wereld dan de meeste beleggingen en we adviseren je met klem om je hier van tevoren heel goed in te verdiepen.