Soorten verzekeringen voor je auto

Heb je een nieuwe auto gekocht? Dat is natuurlijk hartstikke leuk! Maar er zijn ook een aantal dingen die geregeld moeten worden. Zo is het verplicht om een autoverzekering te hebben zodra het kenteken op jouw naam staat. Naast dat het verplicht is om een autoverzekering te hebben, geeft het ook een fijn gevoel. Je hoopt natuurlijk dat er nooit iets gebeurt, maar het gevoel van zekerheid is wel mooi meegenomen! Heb je nog geen auto gekocht, maar ben je dit wel van plan? Dan kun je dit bijvoorbeeld doen bij A-Point. Als je op zoek gaat naar een autoverzekering, zul je een heleboel verschillende verzekeringen en aanbieders tegenkomen. Het verschilt per verzekeraar welke autoverzekeringen ze aanbieden en wat er allemaal gedekt wordt. Het is dus belangrijk om je hier eens goed in te verdiepen. Over het algemeen kunnen we stellen dat verzekeraars drie soorten verzekeringen aanbieden: WA, Beperkt Casco en Volledig Casco. Wat deze verzekeringen inhouden, vertellen we je in deze blog!

WA verzekering

De WA autoverzekering staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Schade waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent wordt dus vergoed. Maar wat valt er allemaal onder schade waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent? Dit gaat vooral om schade aan andere voertuigen die door jou is veroorzaakt. Ook schade aan andere personen die je zelf hebt veroorzaakt wordt vergoed, evenals schade aan anderen die door een aanhangwagen of caravan achter je auto zijn veroorzaakt. Deze verzekering biedt dus geen dekking voor schade aan je eigen auto, alleen voor die van de tegenpartij. Iedereen is verplicht om zijn of haar auto minimaal te verzekeren met een WA autoverzekering. Als je iemand anders met een rijbewijs in je auto laat rijden, is deze ook gewoon verzekerd. De verzekering staat immers op de auto. Is je auto ouder dan acht jaar? Dan kan deze verzekering mogelijk goed bij jouw situatie passen.

Beperkt Casco

Deze autoverzekering geeft naast de WA verzekering ook dekking tegen schade aan je eigen auto. Dit geldt in gevallen die genoemd staan in de voorwaarden van de verzekering, en kunnen per aanbieder een beetje verschillen. Lees de voorwaarden dus altijd goed door! Meestal gaat het bij deze verzekering om schade door diefstal, brand, hagel en ruitbreuk. Ook moet je rekening houden met een eigen risico. Als je auto vier tot acht jaar oud is, zou deze verzekering goed bij je kunnen passen.

Volledig Casco

Deze verzekering wordt ook wel All Risk genoemd. Zoals de naam al zegt is deze autoverzekering degene met de meeste dekking. Deze verzekering vergoedt meestal al de bovengenoemde gevallen, en bovendien schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld een ongeluk waar je zelf schuldig aan bent. Heb je een dure auto? Of is je auto jonger dan 4 jaar? Dan past deze verzekering vaak het best bij jou.