Online beleggen: hoeveel invloed heb je op risico?

Iedereen zal weten dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Bij beleggen heb je nooit de zekerheid van rendement of winst. Maar beleggen is ook nooit hetzelfde. De ene belegging is de andere niet. De ene kent meer risico dan de andere. Hoe zit dat precies met de verschillende risico’s en hoeveel invloed heb je hier als belegger zelf op?

Je bepaalt voor een deel zelf je risico

Wanneer je gaat beleggen, bepaal je voor een deel zelf je risico. Je hebt het risico nooit voor de volle 100% in de hand. Je weet namelijk nooit wat er gaat gebeuren met een bedrijf of een aandeel. Je blijft afhankelijk van een externe partij. Dat neemt niet weg dat je wel voor een bepaald deel in de hand hebt hoeveel risico je wilt nemen.

Sommige beleggingen zijn riskanter dan andere. Het nemen van meer risico is soms interessant, want meer risico betekent vaak ook potentieel meer winst. De kans dat de balans naar de andere kant uitslaat, is echter ook hoger dan bij meer behoudende beleggingen.

Hoe weet je nu of een belegging riskant is of niet? Hier kun je vaak achter komen door je goed in te lezen. Bijvoorbeeld door te kijken naar wat de koers in het verleden heeft gedaan, of wat er in het verleden met de waarde gebeurd is. Is deze historisch gezien er stabiel, dan is er vaak sprake van een lager risico. Schiet de koers historisch gezien alle kanten op, dan is het risico vaak hoger. Kijk echter niet alleen naar het verleden: ook huidige en toekomstige ontwikkelingen zijn van grote invloed op de stabiliteit van een koers.

Is beleggen met weinig risico wel interessant?

Veel mensen vragen zich af: is beleggen met weinig risico wel interessant? Dat kan het zeker zijn. Hoe minder risico je neemt, des te lager de kans op een hoog rendement is. Aan de andere kant: de kans dat je verlies maakt, is ook lager. Beleggen met weinig risico levert je, zeker over een langere periode gezien, vaak een bescheiden rendement op op je inleg. Het rendement is vaak vergelijkbaar met dat van een spaarrekening in de tijd dat banken nog goede rente gaven. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee.

Heb je interesse om te gaan beleggen? Bekijk de Giro beleggen review voor meer informatie.